Tankar och tips när din vän är borta

 

Ett hundliv är kort och en dag händer det man inte funderade på när man skaffade hund, att hundkorgen är tom ... 

 

 

En hund kan spela många roller i ens liv, som familjemedlem, kanske tränings- eller jobbarkompis, en som har varit med en under en svårt tid eller kanske alltid funnits där i ens liv, så att sorgen kan vara svår är inte konstigt. Sorgen kan ha förstås ha olika uttryck, ibland är det en gammal hund som man förstår inte har lång tid kvar även om det är lika tungt att säga hejdå när dagen plötsligt kom. Ibland kan det vara en chock när det gäller en yngre hund. Men oavsett så måste man hantera sorgen på något sätt.

Ett tips är att man samlar de bästa bilder man har i en bok. En del föredrar att göra boken fysisk, tex att köpa en "scrap-book" med svarta blad och silverpenna. Nu förtiden kan man också göra egna minnesböcker med foton. Det är processen som är viktig, att minnas de olika saker man har gjort tillsammans och se så mycket glädje man har haft. Eller andra stunder som när man fick en annorlunda jul på djursjukhuset för att valpen svalt nåt som fastnat ...

 

Man kan också försöka hitta känslan i en dikt.

Jag har skrivit en dikt till varje hund. Dikten här nedanför handlar om min första hund som blev 17 år. Sett i efterhand så fanns det tecken på att hon hade fått cancer men då trodde vi att det var mera normala symtom på att hon var gammal. Till sist fick hon akut ont och vi åkte hastigt till veterinären, då det visade sig att det inte fanns något annat att göra än att ta bort henne.

 

 

Dina bruna ögon ser in i mina

 

mörka

av smärtan

som du uthärdar utan ett gny

 

mörka, men visa

Du vet

 

utan att jag säger något

vet du

att vi är på väg till veterinären

 

trots att det är jag som har bestämt

att du ska dö

lägger du huvudet så förtroendefullt

i mitt knä

 

för sista gången

smeker jag den mjuka pälsen

kring dina öron

 

och livet i de kloka ögonen

domnar bort