Om Samojeden

Samojeden är en av de fyra polarhundsraserna och kommer från Sibirien. Urspungligen användes den till att dra men förmodligen också för att jaga och valla renar. Mycket mer finns att läsa på SPHK samojeds hemsida.

Rasen är aktiv och tycker om att arbeta, även om det förstås finns individuella skillnader. Samojeder är kända för att vara tillgivna, envisa och självständiga. Kallas också den leende hunden.

 

 

 

Samojeder har tjock päls och kräver en del pälsvård. Pälsen har en viss smutsavstötande förmåga, mycket av smuts och lera ramlar av. Att borsta igenom dom en gång per vecka räcker långt utom när de fäller då man bör borsta ur pälsen mer noga. Däremot är det jätteviktigt att borsta igenom hunden innan badet. Gör man inte det finns det risk att lös päls filtar ihop sig och hunden blir som en lovikavante. Viktigt är det också att få hunden riktigt torr t ex genom att föna hunden. Den tjocka pälsen kan göra att den inte torkar i första taget och om den är fuktig länge kan hunden få fukteksem.