Nosarbete

Nosarbete

De flesta hundar har ett mycket väl utvecklat luktsinne, även om det finns individuella skillnader. Medan en människa har mellan 6 – 12 miljoner luktceller så har hunden uppåt 200 miljoner! Hundens sätt att uppfatta världen styrs till stor del av luktsinnet tex om det finns en löptik i närheten. En kissfläck kan avslöja saker som ålder, kön och status. Lukten kan tillsammans med kroppspråk avslöja om människan den träffar är rädd eller glad, till och med om personen har cancer eller ett blodsockerfall.

En hund med en tränad nos kan urskilja saker som är otroliga jämfört med en människas kapacitet, tex kan en hund avgöra åt vilket håll spåret går därför att lukten är en aning starkare åt det ena hållet. För att ytterligare beskriva skillnaden så kan man säga att när en människa känner att det luktar köttgryta så kan en hund urskilja de enskilda ingredienserna.

 

Som människa är det lätt att glömma hundens fantastiska nostalang, eftersom vi inte upplever omvärlden med våra näsor. Det kan innebära att de uppgifter vi ger handlar mycket om syn eller hörsel, tex att leka med pipdjur, jaga efter bollar eller träna in olika moment som sitt och ligg. Men eftersom luktsinnet är så väl utvecklat hos hunden kan man också anta att den har ett stort behov att använda det. Jag tror att hunden blir lyckligare och mer harmonisk om den får använda nosen, och gärna i övningar tillsammmans med oss!

 

Några förslag på nosövningar:

 

Lägga spår

 

Saker som behövs: snitslar, spårlina, spårsele, något som ger hunden motivation som favoritgodiset eller favoritleksaken. Använder du godis som belöning är det bäst att ha den i en burk med lock, dels så att inget annat djur får tag i det (så snopet!) och för att belöningen ska komma från dig.

 

Tänk på att lägga spåret i en miljö som inte blir för svårt för hunden – särskilt i början. Svåra miljöer är tex med många andra lukter från spännande djur och många människor som hagar eller tävlingsplatser, torra eller blöta platser och om det blåser hårt. Tänk också på att spåret kan driva på öppna platser, även vid en lätt vind. Lättast för hunden är i skogen.

 

Nybörjarspår:

Gör ett ”avstamp” dvs skrapa fötterna i marken, ungefär som på en dörrmatta. Sätt en snitsel på en gren så du vet var spåret börjar. Gå rakt fram ca 100 meter, snitsla om du behöver gå runt eller om det är tät terräng så att du kan tappa riktningen. Sista snitseln sätter du vid målet och där lägger du också hundens belöning.

 

 

Gissa vilken burk

För att leka "gissa burken" var godisen finns behöver du 2 -5 plastburkar eller liknande. Du gömmer godis i en av dom, lägger den bland den andra och låter hunden leta upp rätt burk.

 

Gömma godisar

En ofta populär aktivering är att gömma godisar som hunden får leta. Du kan gömma godisar i träd eller på stenar på promenaden. öka svårigheten genom att gömma både högt och lågt, mer eller mindre synligt. Inomhus kan man gömma i något som pappersrullar, plastlådor eller leksaker som Kong. En aktiv hund kan tycka det är kul att få en del av sin middag serverad i en Qula, en hård plastboll med små hål där innehållet ramlar ut om hunden rullar på bollen.

 

Leta saker

Lära hunden att leta upp ”tappade” saker tex leksaker, ”nycklar” , handskar. Ett sätt hur man kan göra det finns som bildspel på youtube:

https://youtu.be/1d-YDXK-ndk

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.jezzamynens.se.

Länkar

  • http://sphk.se/samojed/
  • http://www.sphksamojedfurudal.n.nu/