Balansbollsträning

Varför?

Hundarna tycker om det + att det stärker hundens självförtroende och samspelet med sin människa. Det är en form av stryrketräning som tränar upp musklerna, även de små musklerna kring lederna stärks så att lederna blir starkare och så tränar man upp balansen förstås. Vill man köra någon form av aktivering med sin hund en dag när man inte har så mycket tid så är balansbollsträningen perfekt, det är en aktivering både mentalt och fysiskt men tar inte lång tid alls. Vill man köra träning för att öka fysiken behöver man träna regelbundet förstås, det räcker bra med 3 - 5 gånger/vecka. Hur länge och vilka övningar man gör beror på hunden, t ex om man är nybörjare eller har hållit på ett tag. 

 

Whoopi testar donuten :) 

Hur gör man?

Underlaget ska vara halkfritt, det kan vara bra att tänka på om man är innomhus att man håller till på en matta. Bollen ska hållas stadigt så att den inte åker undan, den stora dubbelbollen klämmer jag fast mellan benen.

 

Bollen ska ha rätt storlek, ungefär lika hög som mankhöjden när man tränar framdelen. Vi har en så kallad peanutball som ser ut som en jordnöt i formen, kallas också för dubbelboll. En svårare boll är när den är rund. Något att tänka på när man skaffar balansbollar är att billigare bollar kan gå sönder med ett pang med risk för att hunden blir rejält skrämd. De dyrare kan också gå sönder men enligt uppgift blir det då bara som en pyspunka. Hittills har ingen av våra bollar gått sönder, så de håller ändå för en hel del :)

 

Man behöver också ha någon sorts godis. Vi kör med mjukost på tub som man kan fördela under en längre tid. Jag vill att när hunden hoppar upp på bollen står kvar med tassarna 10-15 sekunder upp till en halv minut (till en början) och det gör hunden om godiset inte tar slut i en tugga.

 

Tingeling testar donuten för första gången. Lagomt stor för att sitta bra :) 

 

 

Vi började med att uppmuntra att hunden står på bollen med framtassarna i 10-15 sekunder och sedan gav kommando att går ner. Våra hundar får belöning både när de lyssnar på kommandot upp och kommandot ner. Håll utkik om hunden verkar trött så att du bryter innan hunden tycker det är för jobbigt. Om hunden lägger sig ned med frambenen på bollen är det ett trötthetstecken, likaså om benen börjar skaka. I början räcker det bra med 15 sekunder vid 3 tillfällen med vila emellan. En jobbig övning kan vara ännu kortare tid till en början, kanske bara ett par sekunder.

 

Winston bollar :) En mjukare boll ökar svårigheten mot för om bollen är rejält upp-pumpad.

Yaisa står på bollen :) Hon får jobba med hela kroppen för att hålla balansen på den mjuka bollen.

 

 

Öka svårigheten

När hunden har förstått vad vi vill ökar man på svårighetsgraden. Det gör man till exempel med att öka tiden på bollen, eller att hunden vinkar eller räcker fram tassen så att den står med bara en tass på bollen. Man kan uppmuntra hunden att hoppa upp och stå på bollen eller sitta på den och så vidare. Tänk dock på att inte öka både svårigheten och tiden samtidigt.

 

Vill man öka svårigheten ännu mer så finns det andra bollar som man kan testa, exempelvis såna som ser ut som tefat, halvmåne eller munk "donut". Eller så kan man träna så att hunden står kvar med bakbenen på bollen som att hunden ”står på händerna”, det är en jättejobbig övning eftersom de så sällan tränar det naturligt. Vill man träna den övningen är det bäst att börja med en lägre boll, eller till och med att hunden bara står på ett fast underlag som en låda då många hundar är svaga i den rörelsen och eftersom när bollen är i rörelse så blir det extra jobbigt.

 

Hunden tränar de muskler som står på bollen och delvis även andra, tex om hunden står på bollen med framtassarna så tränas musklerna kring framdelen, men ben och rygg används ju också förstås. Dock är balansbollseffekten (att underlaget är ostadigt så att musklerna måste jobba för att korrigera balansen) förstås mest för den del som är på bollen. Därför är det bra att träna olika positioner, tex att stå eller sitta på bollen, och att stå med bakbenen på bollen och framtassarna i golvet. Annat att tänka på är att hunden inte belastar ojämnt, t ex om hunden står med framtassarna på bollen och tittar mot dig så jobbar hundens muskler mer på den sidan som är mot dig. Tänk därför på att byta position så att hunden har den andra sidan mot dig också.

 

Vilken boll ska man då välja? 

Om man vill bara testa en boll skulle jag nog välja en större disk, som jag upplever är mest användbar. Till den kan man också köpa till en ställning så att disken ligger stadigt.

Flinga på disken, man får vara försiktig när den inte har sin ställning.

 

Till samma ställning passar också donut-bollen, så vill man ha en annan boll att byta med så är donutbollen mitt nästa val. Har man en större hund så tycker jag dock att donuten är för liten så då är en peanut (dubbelboll) ett bättre val, då får man klämma fast bollen mellan benen så att det är säkert för hunden att göra övningarna. Vill man göra en större utmanning och bygga en hinderbana för mer aktivering så är mindre diskar eller halvbollar roliga att stoppa in mellan dynor, kuddar eller annat.

 

Yaisa står på hinderbanan, nästa steg är balansbollen i form av ett ben där man kan stanna upp och först balansera med framtassarna, sedan ta ett steg framåt och stå med baktassarna på bollbenet.

 

Ronja tycker att det är jätteskoj att balansbolla :)

 

Balansbollsträning är bra även för en äldre hund, men man får tänka på att göra inte så avancerade övningar så att de inte får någon skada. Lite uppvärmning innan är alltid bra, men särskilt för en äldre hund som kanske är lite stel.

 

Ronja ligger på bollen och lite mjukost verkar ha fastnat på tänderna :) Hon tränar efter sina förutsättningar, det vill säga hon är lite svagare i bakbenen som många äldre hundar kan bli.

 

 

Det här var bara några tips på övningar, naturligvis finns det mer man kan göra. Hoppas att vi i alla fall kunde ge lite inspiration :)