Aktivering

Varför tycker vi att det är det viktigt med aktivering?

 

Hundar har varit människors följeslagare i tusentals år. I det dagliga livet har hunden hjälpt människor med t ex vakta, jaga, valla och dra last. I ett sånt liv får hundar utlopp för det dom är duktiga på och lever ett intressant liv. Men i takt med att människors liv har förändrats har även hundarnas situation blivit annorlunda.

Hundar är fortfarande människors följeslagare men de flesta människor skaffar en hund av andra skäl än tidigare. Många vill kanske ha sällskap, en kompis att dela sin vardag med och ett sätt att regelbundet komma ut på promenad. Hunden har inte längre en naturlig arbetsuppgift och många hundar får inte utlopp för sina talanger eller sin förmåga att lösa problem.

Det finns ett stort intresse bland hundägare att träna och tävla tillsammans med sin hund och det finns många grenar att träna och tävla i. Gör man det får hunden aktivering ”på köpet”. Men även om man inte är intresserad av att tävla så finns det ändå många sätt att ge sin hund en meningsfull vardag.

 

 

Hundar är smarta. Hundar tycker om att lösa problem. När dom inte får utlopp för sina talanger så är risken stor att dom kommer att lösa det på egen tass ...

Stress på grund av för lite att göra kan vara grunden till många problembeteenden som hundar har. Märk väl att stress är förmodligen inte den enda orsaken till beteendet, men det kan bidra till problemen och förstärka dom. Och många problem skulle helt kunna förebyggas genom aktivering. Genom att man gör saker tillsammans får man också en bättre kontakt, så alla vinner på göra aktiveringsövningar med sin hund.

 

 

Vad är aktivering?

 

Det kan vara många olika saker beroende vad man har för hund, ålder eller ras men för en valp kan t ex att gå på ett nytt ställe (som att vara på landet för en stadshund, följa med hem till en kompis, åka buss eller tunnelbana för första gången) vara mycket spännande och kanske lite läskigt. Lära in grundläggande moment som sitt, ligg och stanna kräver en hel del funderande för en valp.

En äldre hund tycker antagligen att det är kul att lära in ett nytt moment, få en godis inslagen i kartong, kanske gå en hundkurs, jobba med nosen på olika sätt som att gå spår eller leta husse i skogen. Man kan lära hunden agillity, freestyle, nosework, rallylydnad eller drag – ja som du förstår kan listan göras mycket lång. Det som är gemensamt är att det är något som väcker hundens intresse, gör att den får utlopp för sina talanger och förmågor och löser uppgifter tillsammans med dig.  På köpet övar du på att hunden samarbetar med dig, något som du alltid kommer att ha nytta av. I hundens ögon blir du en trevlig och rolig figur som den har massor av skoj tillsammans med, en person som är värd att lyssna på!

 

 

Vad som också är mycket viktigt är att variera aktiveringen. Att göra samma sak dag ut och dag in är inte en aktivering eftersom hunden inte måste fundera på att lösa problemet. Att göra något som den kan som ett rinnande vatten kräver inte särskilt mycket funderande mot för att göra något för första gången.

 

Ännu en viktigt sak är att man anpassar vad man gör efter just sin hund. Vilket intresse just din hundras har beror till viss del vad den är framavlad till, dels individuella drag men även på vilka erfarenheter den har. Har du en samojed är chansen stor att den kommer att älska att dra men förmodligen inte lika stor möjlighet att den gillar att apportera föremål från vattendrag. Testa lite olika saker för att se vad just din hund gillar.

 

Bild: Camilla Nyström